24 de març 2012

LA RÀDIO EN EL FUTBOL CATALÀ

Milers d’aficionats segueixen les retransmissions dels seus equips de futbol a la ràdio local del seu poble o ciutat cada cap de setmana

El 5 de setembre de 1976 Joaquim Maria Puyal fou el primer en retransmetre en català un partit de futbol a Espanya des de els temps de la República. Puyal va plantejar la proposta al director general de la SER que li va aprovar el projecte de retransmetre en català per la FM gràcies a que el seu programa "Futbol en català" va comptar amb el patrocini i suport de "La Caixa" que va sufragar totes les despeses. L'any 1985. Puyal va deixar Ràdio Barcelona per anar a Catalunya Ràdio amb el seu equip, entre els que destacaven Antoni Bassas i Eduard Boet. Des d'aquell moment, i fins avui no ha deixat de narrar cap dels partits oficials del FC Barcelona.



Cada cap de setmana molts periodistes catalans imiten el mestre Puyal retransmeten els partits que juguen els equips de futbol del seu poble o ciutat. Milers d’aficionats segueixen aquestes retransmissions i tot i que no existeixen dades fiables al respecte, en molts casos son els espais més escoltats de l’emissora. La majoria d’aquestes retransmissions sobreviuen gràcies als patrocinadors. Molts dels anunciants són les empreses dels mateixos presidents o dels directius del club de futbol, ja que la rendibilitat comercial que reben és, en molts casos, mínima.

ELS INICIS
Les primeres emissores municipals van néixer a principis dels anys vuitanta i moltes ja van apostar pel futbol en directe, tot i que els mitjans tècnics eren precaris. El veterà periodista palamosí Francesc Sànchez i Carcasses “Xicu” que va ser el pioner a les comarques gironines a traves de Ràdio Palamós i Radio Sant Feliu de Guíxols. En Xicu recorda que: “Els anys 80, en els inicis, fèiem les retransmissions amb emissores de radio-aficionat. Al final del partit teníem el dit ben vermell de premer tota l’estona el talki “. Amb el pas del temps tot ha anat millorant molt, Primer amb les mítiques línies microfòniques i ara amb les línies XDSI (xarxa digital de serveis integrats).

SEGONA DIVISIÓ A
A Segona A els tres equips catalans tenen força cobertura mediatica a la ràdio, però només una emissora fa les retransmissions integres dels partits en cada cas. El Girona FC el segueix Com Ràdio-Girona (92.7) amb les narracions de Josep Guardiola ”Papi”. I Dídac Romagós. El Nàstic el retransmet Tarragona Ràdio (96.7) dins l'espai “Sempre Nàstic” amb la narració de Jordi Blanch i Quim Pons. El programa conduït des dels estudis per Teresa Ortega comença una hora abans del partit. Els comentaris tècnics al llarg del partit son de l'ex jugador i ex entrenador, Àngel Garcia. El CE Sabadell emet el programa Futbol a Ràdio Sabadell 94.6 amb la narració de Sergi Garcés i el suport de Joan Blanch des de l’estudi.

SEGONA DIVISIÓ B

A Segona B el Lleida és l'únic club que compta amb dues emissores que retransmeten al seu equip en directe. Es tracta d'UA1 (104.5) amb la veu del veterà Antoni Laso i de Ona FM (99.2) que, en desconnexió per a Lleida, ofereix els partits amb la narració d'Iñigo Blanco, els comentaris de José Carlos Monge i José Carlos Miranda i Joël Felis en el centre de dades. Radio Ciutat de Badalona (94.4) amb Ramon Duran i Raimon Sastre ofereix els partits en directe del CF Badalona.



La crisi ha provocat que la veterana Radio Hospitalet no hagi pogut seguir fent els partits de L' “Hospi” després de 30 anys en antena. Francesc Aznar va ser l'últim narrador i com explica el coordinador d'esports de l'emissora Jordi Mélich: “ l'últim partit que hem retransmès va ser el de copa al Camp Nou enfront del Barça. va ser un bonic detall que, donades les circumstàncies, pudieramos donar aquell partit pagant una quantitat simbòlica”. A diferència de Segona A, a partir de Segona B les emissores no han de pagar cap cànon per oferir “futbol en directe”. A Segona B, Llagostera, Reus i Sant Andreu no compten amb cap retransmissió radiofònica.

TERCERA DIVISIÓ
A Tercera Divisió és la categoria on hi ha més futbol català a les emissores. Radio Rubí fa el seguiment a casa i fora de la UE Rubí i de l'Olímpic Can Fatjó de Primera Catalana. Les retransmissions es fan des de 1980 i l'equip actual esta format per Cristina García, Jordi Peña, Mateo Sánchez, Xavi Calvo, José Verde i Siscu Lara com a coordinador d’esports. El Manlleu compta amb la veu esportiva més popular de la comarca d’Osona, Dionís Cruselles, que narra els partits de l'equip osonenc des de el 1985 a traves de Radio Manlleu. Actualment ho fa amb Enric Gil, David Osa, Guillem Moral, Raimon Roma i Eloi Garcia.

Ràdio Cornellà retransmet cada cap de setmana el partit de la Unió Esportiva Cornellà amb Jose Antonio Amores i l’equip de col·laboradors de la redacció d’esports. Ràdio Vilafranca (90.2) retransmet els partits de l'equip del poble des de fa 25 anys. Els narradors són Joan Sòria i Tito Boada. A més els diumenge i en el programa "Diumenge Esportiu" fan connexions amb els camps comarcals, des de segona a quarta catalana. L'equip d'esports esta format per Jaume Tutusaus, Joan Sòria, Antoni Macià, Josep Maria Farré, Tito Boada, Pere Bartolí, Ramon Filella , Tomàs Amela i Antoni Carbó. A Ràdio Castelldefels (98.0) fan la retransmissió en directe dels partits de la UE Castelldefels, de la UD Vista Alegre, a més d'un seguiment de la resta d'equips locals de la mà de Sergi Hernàndez, Norbert Murillo, Dani Hernández, Joan Heredia i Jordi González.

Canal Blau FM de Vilanova i La Geltrú ofereix en directe tots els partits del CF Vilanova a la ràdio municipal de Vilanova i la Geltrú (100.4) i a la TDT del Garraf (Canal Blau-Maricel Televisió). Jordi Martí és el cap d’esports, Xavi Fernández la veu de les transmissions del CF Vilanova i Toni Muñoz l'expert del futbol regional. El Prat Ràdio fa retransmissions esportives des de la creació de l'emissora l'abril de 2002. Actualment el departament d'esports està format per 14 persones amb José David Muñoz i Míriam Roures com a responsables d'esports i Javi Gala, Gemma Hernández, Fermín Suarez, Jaume Monés, Víctor Cervantes, Luis Miguel Rodríguez, Javier Balastegui, Sheila Lozano, Manolo Gol i Armand Dimas com a redactors. Ràdio Sellarés (91.2), l’emissora municipal de Gavà i Viladecans emet el programa “En joc” amb Albert Ruart que retransmet el partit que disputa cada setmana el C.F. Gavà.
PRIMERA CATALANA
A Primera Catalana destaquen els casos del Palamós, el Figueres i Premià. Ràdio Palamós (107.5), és la pionera a les comarques gironines i compta actualment amb un equip format per Ramon Ribas, Oscar Fraile, Laura Avilés, Guillem Cantorné i Marc Sureda que segueixen en directe tots els partits del Degà del Futbol Català. A Ràdio Vilafant (107.3) segueixen l’ Unió Esportiva Figueres amb Josep Mª Rodríguez, Ivan Yerpes i Santi Rama en el programa “Zona Esports”. Ràdio Premià de Mar fa la retransmissió cada cap de setmana del partit que disputa el Club Esportiu Premià amb la veu d'Enric Sánchez i Marc Vila com a analista tècnic.

ELS CARRUSELS DE DIUMENGES AL MATÍ
ctualment l’únic carrusel de futbol català en directe que és manté en antena és el de Radio Marca Barcelona  (89.1) que dirigeix Ricard Vicente els diumenges al migdia, amb gent com Sergi Vargas o el tècnic Martí Alavedra. El pioner dels carrusels del futbol català va ser Manuel Segura, qui a principis dels vuitanta amb José Manuel Muñoz i Jose Luis Fernandez Abajo van començar a fer informació en directe dels partits de Segona B i Tercera a Antena 3 Radio de Barcelona. El mateix Segura també va fer aquest tipus de carrusels a Cadena Catalana i a Ràdio Kanal Barcelona i actualment dirigeix la web Futbol Catalunya.com amb Lluís Payarols. Ricard Vicente va començar a principis dels noranta a Radio Miramar amb Luis Lorente. Posteriorment ha fet el seu carrusel matinal a la Cope, Onda Cero (Radio Salud) i ara a Ràdio Marca Barcelona. Tradicionalment les cadenes públiques han apostat poc pel futbol català. En aquest sentit cal destacar a RNE-Ràdio 4 en l’etapa de Joan Manuel Surroca com a cap d’esports i actualment a Com Radio Catalunya fa el programa Com Esports Competició Diumenge que presenta cada diumenge de 4 de la tarda a 10 de de la nit David Fleta. A més aquest programa compta amb la participació de molts dels narradors de les retransmissions de les emissores municipals en el resum que fan de 9 a 10 de la nit.
UNA ESCOLA DE GRANS PROFESSIONALS
Les retransmissions dels partits de futbol a la radio local sempre han estat una autèntica escola de grans professionals del mitjà. Son els casos de Sergi Mas (Com Ràdio), Jordi Evole (La Sexta), Sebas Guim (TV3), Jordi Sunyer (TV3), Jaume Mullor (Rac 1), Albert Font (TVE), Josep Soldado (La Sexta), Mario Robert (BTV), Jaume Cases (RNE), Lluís Izquierdo (Gol TV) i Miquel Agut (Ona FM), Joan Ferran (3/24)  o Marc Guillén (Barça TV).

DIRECTOR I ENTRENADOR
A Altafulla tenen un cas ben curiós el d’Albert Jansà que és l’entrenador del primer equip del poble que juga a Quarta Catalana i al mateix temps també és el director d’Altafulla Ràdio. Aquesta emissora de les comarques de Tarragona retransmet en directe els partits que juga a casa el Centre d’Esports Altafulla, el CE Catllar i CF La Riera de Gaià amb la locució de Jordi Figueras, els comentaris de Luis Zamorano i la direcció tècnica de Georgina Valls.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada